Slider – Blog van Cedric Dubois

Cedric Dubois

Kattenstoet in Ieper

Vorige week was het weer zover, op 14 mei trok de kattenstoet terug door het centrum van Ieper. Tegelijkertijd was het ook moederdag en de verjaardag van mijn moeder, wat we gevierd hebben door mosselen te gaan eten op de Ieperse markt. Het was er ontzettend druk en ontzettend geelgekleurd. Opvallend veel aziaten waren op bezoek in onze kattenstad, allen met minstens 1 digitale camera, meestal nog uit de professionele klasse (niet weinig Canon EOS’en gezien, waaronder de 1D vrij goed vertegenwoordigd was) met ferme lenzen opgeschroefd. Tegen 14u begaf ik me naar het parcours waar de kattenstoet zou voorbijkomen, veel te laat, zo bleek. Het stond er vol. Ik heb toch nog een plaatsje kunnen bemachtigen op een stenen bank aan het bushokje op de grote markt. Helaas stond recht voor mij een bord van De Lijn en naast mij het betreffende bushokje, wat mijn fotografiemogelijkheden al sterk beperkte.

Naast mij stond een vriendelijke man van ongeveer 60 jaar die voor de eerste keer in zo’n 40 jaar terug naar de kattenstoet kwam kijken. Hij vertelde dat hij zich vroeger nog met (analoge) fotografie bezighield maar die hobby nu in de kast gestoken had. Hij had echter wel zijn digitale videocamera mee. Hij legde uit dat het ding rechtstreeks op DVD-schijfjes opnam en hij later thuis de beelden op zijn PC bewerkte en monteerde, wat je zelden hoort van iemand op deze leeftijd. De meeste 40-jarigen hebben moeite met het klokje op hun video juist te zetten, laat staan video’s bewerken.
Rond 14u30 begon de publiciteitscaravaan. Dit is een stoet van reclamewagens van verschillende (al dan niet Ieperse) bedrijven die petjes, maskers, snoep, … uitdelen aan de toekijkende menigte en intussen reclame maken. Als het ware een opwarming voor de echte kattenstoet die daarna volgt. Zo was er GSI die met buggies, scooters, … petjes uitdeelde, of Bellewaerde die maskers van een leeuw uitdeelde terwijl de leeuw zelf passeerde in een open koets getrokken door paarden, een melkbedrijf met een magazijn in Ieper deelde fristi uit, en nog vele andere.

Om 15u begon de kattenstoet zelf. Als aankondiging kwamen er enkele katten op quads allerlei halsbrekende toeren uithalen. Later kwam de echte stoet eraan, de katten, de reuzen, de heksen en de verschillende wagens. Naast de vaste waarden zoals de snoezepoezen (waarop de vrouw van de eerdervermelde man vertelde dat ze op haar twintigste ook snoezepoes was), de duivels, pietje pek, de reuzen, Cieper en Minneke Poes, waren er ook enkele nieuwigheden. De opvallendste en best gesmaakte was de keteldrumwagen waar studenten van het Technisch Instituut Heilige familie zorgden voor percussie.

Ondanks de weerberichten was het een perfect weer. Bewolkt maar geen regen en niet te koud. Een mooie dag om de camera boven te halen. Resultaat hiervan vind je in mijn gallery. Er moest veel gecropt worden omdat er nogal wat medetoeschouwers mee op de foto kwamen.

Als afsluiter was er de heksenverbranding, voorafgegaan van een klein stuk toneel. Helaas viel dit tegen omdat de microfoons niet functioneerden. Er was dus weinig te horen en daarop zijn we vertrokken.

Volgende afspraak op de tweede zondag van mei 2009!
No comments

No comments yet. Be the first.

Leave a reply