Slider – Blog van Cedric Dubois

Cedric Dubois

Ieper voor, tijdens en na de Grote Oorlog

Ieper voor, tijdens en na de Grote OorlogVorige week een boek besteld, Ieper voor, tijdens en na de Grote Oorlog. Het toont de verschillende gezichten van Ieper voor, tijdens en na WOI. Het boek is 208 bladzijden dik en bevat zo’n 250 foto’s van het centrum van Ieper. Naast de vele foto’s staan ook getuigenissen van verschillende (o.a. Belgische, Franse, Engelse en Duitse) auteurs uit die tijd.

Als ieperling is dit boek zeker de moeite waard. Je ziet de stad zoals die eruitzag voor en tijdens de destructieve eerste wereldoorlog. De stad is op sommige punten heel herkenbaar. Het belfort en de lakenhallen uiteraard, maar ook de gevangenis, het oude postgebouw, de kloosterpoort, het vleeshuis (tegenwoordig het JOC) en de vestingsmuren. Naast het stadhuis zijn bijvoorbeeld nog steeds dezelde tavernes te vinden (‘t Klein Stadhuis, Den Anker en aan de andere kant van de Diksmuidestraat: Au Miroir).

Het scheelde niet veel, of het centrum van Ieper was één groot museum. De Britten wilden dat de Ieperlingen de stad lieten liggen in zijn ruïnes, als aandenken. Maar de Ieperlingen hadden hier geen oren naar en startten koortsachtig aan de heropbouw.

Een opvallend verschil is de Menenpoort. Voor de oorlog was de Menenpoort niet meer dan een weg tussen de vestingsmuren met aan weerszijden een stenen leeuw. Tegenwoordig is dit een heuse poort geworden met zo’n 55.000 namen van vermiste soldaten in gebeiteld. Zo ziet hij er nu uit.

Het boekje is hier te bestellen. Ik denk erover om deze nog te bestellen, die gaat buiten het centrum en toont ook de deelgemeentes via oude prentkaarten.

Ieper voor, tijdens en na de Grote Oorlog – Uitgeverij De Klaproos – ISBN 90-5508-082-3
1 comment

1 Comment so far

  1. Slider » Blog Archive » Nieuw boekje September 14th, 2006 22:16

    […] Ik heb een nieuw boekje gekocht bij De Klaproos. Eigenlijk waren het er twee, Ieper graag gezien en Ieper, de herrezen stad. Die laatste is echter niet geleverd, in plaats daarvan hadden ze Ieper voor, tijdens en na de Grote Oorlog nog eens opgestuurd. Die had ik al gekocht enkele maanden geleden, dus die heb ik maar teruggestuurd, de andere zou onderweg zijn. […]

Leave a reply