Slider – Blog van Cedric Dubois

Cedric Dubois

EURid wordt wakker

De voorbije weken werden elke dinsdag een reeks .eu-domeinnamen, waarvan de sunrise-aanvragen geweigerd of verlopen zijn, vrijgegeven voor registratie. Dit gebeurde telkens op dinsdag tussen 10u en 11u. Vanaf 11u kunnen alle registrars dan een poging ondernemen om de vrijgekomen domeinnamen te registreren.

EURid heeft de registrars enkele limieten opgelegd, waaronder maximum 1 gelijktijdige verbinding met het registratiesysteem per registrar, maximum 5 nieuwe verbindingen per seconde, na elke registratie wordt de verbinding beĆ«indigd, een penalty-systeem (elke registratieaanvraag voor een domeinnaam die niet vrij is, is 1 penalty-punt, na 200 punten wordt de registrar voor 24 uur geblokkeerd van het registratiesysteem), … Allemaal vrij eerlijk zou je denken, maar er is een bedrijf die het slim aanpakte. Ze richtten een paar honderd spookbedrijfjes op, die elk een contract aangingen met EURid. Dit betekent dat dat bedrijf haar queue kan verdelen over al die spookbedrijfjes. Neem nu dat ze 400 contracten hebben, dan kunnen ze volgens bovengestelde limieten maximum 2000 domeinnamen registreren per seconde (op voorwaarde dat de systemen van EURid het aankunnen) en 400 gelijktijdige aanvragen sturen. Hier wordt al enkele weken over geklaagd door verschillende registrars, maar steeds zonder reactie van EURid.

Sinds vorige woensdag blijkt daar eindelijk verandering in te komen. Alle domeinnamen van Ovidio blijken plots de status “ON HOLD” te hebben (normaal is dit “REGISTERED”). Enkele steekproeven tonen aan dat het niet om een bepaald spookbedrijf van Ovidio gaat, maar dat het verspreid is over verschillende van hun bedrijfjes. Zie bv. ovidio.eu, ovidiolimited.eu, shadow.eu, salessupport.eu, …

Nu is het afwachten of er nog iets van komt. Ik kijk alvast uit naar de landrush van 25 juli.
1 comment

1 Comment so far

  1. […] Ik berichtte al eerder over het feit dat een aantal domeinnamen van Ovidio “ON HOLD” stonden. Vandaag kregen we een nieuwsbericht in de mailbox van EURid waarin ze de vermoedens bevestigen. Zo’n 74000 domeinnamen zijn geblokkeerd wegens “breach of contract”. Het heeft EURid wel anderhalve maand gekost om tot dezelfde conclusie te komen als de registrars op 7 juni, maar er komt toch nog iets van. […]

Leave a reply