Slider – Blog van Cedric Dubois

Cedric Dubois

DAR

Zoals vermeld in een van mijn vorige posts, moet ik dus mijn laptopschijf gebackupt zien te krijgen. Voordien backupte ik de belangrijkste bestanden op DVD’s, maar dat is redelijk wat puzzelwerk wegens de beperkte ruimte op zo’n schijfje. Mijn laptopschijf is 100 GB groot, waarvan de helft in gebruik (na wat opkuisen), dus die USB-schijf is perfect for the job.

Ik heb op die USB-schijf één grote FAT-partitie gemaakt (zodat die een beetje portable is). Ik dacht het simpel te houden en een image te maken met dd. Helaas, na 4 GB stopte die ermee. Daar had ik dus even niet aan gedacht.

Ik had geen zin om te klooien met dd en split, dus heb ik eens rondgegoogled naar een simpele oplossing om backups te splitsen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik dar (ofte Disk ARchiver) tegen. dar is een archiver die archieven on the fly splitst in “slices” van een opgegeven grootte. Het ondersteunt ook compressie (bzip2 en gzip) en maakt differentiële backups.

Na 25 minuutjes is er reeds 20 GB gebackupt. Nog iets meer dan de helft te gaan.
No comments

No comments yet. Be the first.

Leave a reply