Slider – Blog van Cedric Dubois

Cedric Dubois

High Availability

Ik ben momenteel bezig met het testen van HA-setups met behulp van het linux-ha-project. De bedoeling is dat we 2 systemen hebben met identieke data en services waarvan 1 systeem in “hot standby” draait. Het eerste punt is de data synchroon houden. Aangezien de data op dit systeem constant wijzigt, is rsync geen optie. De oplossing die ik aan het testen ben is DRBD. Simpel uit te leggen als RAID1 over het netwerk. De installatie is heel eenvoudig. Kernelmodule en drbd-tools installeren, de conf tweaken en het boeltje draait.

Data die weggeschreven wordt naar een drbd-blockdevice (op het primaire systeem), wordt lokaal naar de schijf geschreven, en wordt naar een ander systeem (secundair systeem) over het netwerk gestuurd. Dat systeem schrijft de gegevens naar zijn lokale schijf.

Het volgende punt is het automatisch overschakelen naar het failoversysteem als de primary om een of andere reden uitvalt, en dit zal gebeuren met heartbeat. Maar dat is voor na de tests met DRBD.
2 comments

2 Comments so far

  1. Steven April 8th, 2007 12:48

    Ik veronderstel dat loadbalancing op de één of andere manier dan ook mogelijk is? Random verbinden met gelijk welke server (DNS Round Robin)? Of denk ik verkeerd?

    Steven

  2. cedric April 8th, 2007 15:24

    Dat is niet de bedoeling van de setup. In dit geval blijft hetzelfde systeem de verzoeken afhandelen. De ander staat alleen klaar om de verzoeken op te vangen als die eerste downgaat (crash, onderhoud, …)
    In de volgende versie van DRBD zou loadbalancing wel mogelijk zijn. In de huidige kan maar 1 systeem primary zijn en de DRBD-partitie mounten/gebruiken.

Leave a reply